Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może właśnie dlatego, że używane przez nich składniki są świeże, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także dobre i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w Krakowie
Zerknij na parę poniższych składników, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
Restaurants near Main Market Square
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są świetne, jakkolwiek te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.