Treść kuchni włoskiej- prostota i naturalne składniki

Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i klienci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie koronne, a nie jako podstawowe cukry, jakie towarzyszą pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym idealnym przykładem stereotypowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto oraz apetyczne -o to chodzi!