Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli poprawnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.
kuchnia włoska Kraków
Ale po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest nadzwyczaj regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest potrzebne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Następnie pora na ulubione dodatki, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej też gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.