Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak standardowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film