Subtelności kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite tradycje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma de facto dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest smakowita oraz sycąca.