mozzarella

Smakowity, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

najlepsza mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.