Zwykło się twierdzić, że jeśli dobra kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica smak
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie różnorodne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa arabica Salwador
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok oraz adoruje ciepło, skutkiem tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać szczegółowo skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.